המשחק האנושי
משה הופמן וארז יואלי
תורת המשחקים היא ארגז כלים מתמטי. בעזרתו אנחנו מבינים טוב יותר כיצד בני אדם פועלים בעולם, וגם כיצד פועלות חברות, מדינות, עמותות ותנועות. ארגז הכלים הזה משמש בתכנון וביצוע של עסקאות, בניסוח חוקים, בעיצוב אסטרטגיה של גנרלים ומדינאים.
הספר של משה הופמן וארז יואלי מוסיף נדבך מרתק לכוח ההסברי של תורת המשחקים: הוא מסביר באמצעותה את התפתחות החברה האנושית על התנהגויותיה ואמונותיה, שלא תמיד נראות רציונליות. בספר הזה, תשתמשו בדילמת האסיר, במשחק נץ יונה, בשיווי משקל נאש, בענישה מידי צד שלישי, בשחקנים סוררים, באמונות מסדר גבוה – ובקיצור, במודלים של תורת המשחקים – כדי להבין דברים כמו: למה ליצחק פרלמן כדאי לנגן בכינור, איך פועל הקוד האתי של פושעים מסוכנים, למה מרגרט תאצ׳ר שלחה צבא בריטי לאיי פוקלנד.
בדרך להבנת הדברים האלה, תלמדו איך אינואיטים בונים איגלו, למה פרפרים מתחרים על מקום בשמש, מה מיוחד בגיבורות הספרותיות של ג׳יין אוסטין, איזו סיבה יש לירי רקטות בדרום, מתי חוואים באמריקה פותחים באש, למה מייקל ג׳ורדן שונה מכדורסלנים אחרים, מה כוח הקסם של המאפיונר הבדיוני טוני סופראנו.
כל אלה יעזרו לכם לראות כיצד ניתן להסביר התנהגויות ואמונות של בני אדם בדרכים מתוחכמות, שאינן גלויות לעין.
אתם בטח תוהים לפעמים: למה אנחנו כמו שאנחנו?
קראו את המשחק האנושי ותבינו שיש נוסחה שמסבירה למה.
קראו את המשחק האנושי ותבינו טוב יותר את עצמכם.
שמואל רוזנר
משה הופמן הוא מרצה באוניברסיטת הרווארד. במחקרו משתמש הופמן במודלים וניסויים כדי לפענח את התפקיד החבוי של תמריצים בעיצוב ההתנהגות, ההעדפות והאידאולוגיות של בני האדם. הופמן בעל דוקטורט בכלכלה מאוניברסיטת שיקגו.
ארז יואלי הוא חוקר באוניברסיטת MIT ומרצה באוניברסיטת הרווארד. יואלי עובד עם ממשלות, עמותות, וחברות כדי ליישם לקחים ממדעי החברה על מנת להתמודד עם אתגרים כמו חיסכון באנרגיה, מניעת מחלות וקידום פילנתרופיה. יואלי בעל דוקטורט בכלכלה מאוניברסיטת שיקגו.