עיצוב: אמרי זרטל
הוצאה לאור: מאי 2023
תהיו חכמים: חשיבה תלמודית למאה ה-21
שמואל פאוסט
הטענה של שמואל פאוסט יומרנית, כמעט חצופה: הוא קובע שדווקא דרך החשיבה של התלמוד והמדרש היא המתאימה ביותר להתמודדות עם אתגרים של המאה ה-21. דרך של דיאלוג מתמיד, ויכוח נוקב, יצירתיות נועזת, דמיון פרוע, תיעוד קפדני. דרך שכמו נתפרה לאפשר הצלחה בעולם כאוטי ומשתנה, עולם של אי ודאות, שמתבטלים בו מנהגים ישנים ומתערערות בו היררכיות מסודרות.
בספר הזה קוראות וקוראים לא לומדים את התלמוד והמדרש – אלא מהתלמוד והמדרש. מה לומדים מהם? דפוסי חשיבה למאה ה-21. כבר לפני מאות רבות של שנים, חכמי התלמוד הביטו בעולם אחרת, פתרו בעיות אחרת, פעלו אחרת. רמי בר תמרי המתחכם הדגים כיצד לפרוץ מסגרות ולערער סדרים. רב אמי ורב נחמן הוכיחו את טעם הגמישות. אובדנו הטרגי של רבי יוחנן עיגן את הצורך להתווכח. הופעתה החידתית של סרח בת אשר לימדה כמה חשוב הדמיון. אביי החשדן ניסח את ההכרח להתבונן בביקורתיות פנימה.
זו המשמעות של תהיו חכמים: תהיו חכמים היום בשיטה של חכמים אז. כך תנהלו, כך תתפתחו, כך תשגשגו.
כי התלמוד והמדרש עתיקים מבחינת הגיל, אך מהפכנים וחדשנים בחשיבה. כאילו נאספו כדי לסייע לקוראים עם חיבור לאינטרנט ומכשיר סלולרי. כאילו נכתבו כדי לנווט קוראות עם רכב אוטונומי ובינה מלאכותית. ארגז של כלים משומנים ונוצצים, מוכנים לשימוש, ממתינים לכם כבר אלף וחמש מאות שנה. לא תנסו אותם?
שמואל רוזנר
שמואל פאוסט מכהן כראש התוכנית לתואר שני וראש המרכז להוראת האגדה במכללת אפרתה. הוא בעל תואר שלישי מהתוכנית הבינתחומית לפרשנות ותרבות באוניברסיטת בר־אילן. הוא מבקר ספרות, עורך מדור הספרים במוסף ״שבת״ של העיתון מקור ראשון, כותב ומגיש הפודקאסט ״סטארט־עם״ – על חדשנות, יצירתיות ויזמות בהקשר יהודי וישראלי. הוא חתן פרס שר החינוך ליוצרים בתחומי
התרבות היהודית. ספרו הקודם, רב־המכר אגדתא – סיפורי הדרמה התלמודית ראה אור בהוצאת דביר בשנת 2011 .
על פאוסט אפשר ללמוד עוד באתר האינטרנט שלו https://shmuelfaust.com
תצלום: אבי ג׳ייקוב
אפרים ב״ק, סרוגים
כמו בספריו הקודמים פאוסט כותב בצורה פשוטה ובהירה, והקורא מרגיש בתוך הטקסט בזרימה נעימה וטובה. גם הסוגיות התלמודיות מוצגות בצורה מונגשת שאינה דורשת היכרות מוקדמת ועמוקה עם כל נושא וכל דף בגמרא וע"י כך הרעיון המרכזי ברור ופשוט. ספר מעניין מאוד, גם למי שלא אהב ללמוד גמרא בצעירותו. ספר שמחבר בצורה מוצלחת ולא מאולצת, עולם חדש עם עולם ישן ומצליח לתת טעם חדש וטוב ללימוד הגמרא גם בימינו.
שהם סמית על ״אגדתא״, ספרו הקודם של פאוסט.
ספרו של פאוסט, המבוסס על מאמריו במוסף התרבות של "מקור ראשון" (שזיכו אותו בפרס שרת החינוך), הוא יותר מנדבך נוסף לספרים שצוינו כאן (ואל ספרים אחרים שלא הזכרתי וכבודם במקומם מונח). זהו ספר תשתיתי, גדוש כרימון ולא רק מבחינת שפע האגדות (קרוב ל-70) שבו וקריאותיהן המרתקות, אלא גם מצד המידע הנלווה האצור במבואותיו המחזיקים, הם לבדם, כ-50 עמודים (ובהם גם הקדמה של הפרופ' אביגדור שנאן).
מן הטקסטים המקדימים הללו, שכמו הספר כולו כתובים בבהירות, בתנופה ובנעימות, ילמדו גם הקוראים הנכנסים אל הספר כלוח החלק על תולדותיה ומאפייניה של האגדה העברית, על הגישות השונות בחקר האגדה, ועל הסוגה שלה יוחד הספר, "מעשי-חכמים", הוא השם המודרני שהעניקו ביאליק ורבניצקי לסוגת האגדות שבמרכזן עומדות דמויותיהם של חכמי המשנה והתלמוד. אלה, בניגוד לדימויים בקרב ההדיוטות, היו רחוקים מלהיות קדושים.
…"אגדתא" הוא ספר נפלא, מרתק, מחכים ומחנך במובן העמוק. בימים הרעים האלה, כשנהר עכור של הקצנה דתית גואה ומוציא שם רע ליהדות ולציבור המאמין; כשפרנסיה של בירת ישראל נותנים ידם לרמיסת צעדי הנשים, למחיקת פניהן, להשתקתן; כשאהבת ישראל מגולמת בשנאה לזר; כשקולה של המחאה החברתית נצרד; כעת אנו זקוקים לו במיוחד.