
חי!
מסע הרפתקאות ביולוגי-פילוסופי לפיצוח החידה הגדולה: מהו בעצם הדבר הזה שאנחנו קוראים לו ״חיים״?
עיר הבָּרֶקֶת היא עיר בירה דמיונית של ארץ דמיונית – ארץ עוץ. בסיפור המפורסם על הקוסם מארץ עוץ, כל מי שנכנסים לעיר הברקת נדרשים להרכיב משקפיים ירוקים. העיר לא ירוקה. אבל בגלל המשקפיים, בעיני כל מי שנמצא בה, עיר הברקת היא עיר ירוקה.
עכשיו עזבו את סיפור הילדים. חשבו על ההכרה שלנו, כבני אדם. גם אנחנו מביטים בעולם דרך משקפיים. יש לנו עיניים, שרואות. יש לנו מוח, שמעבד את המראות. את המשקפיים האלה (עיניים ומוח) אין לנו יכולת להסיר. כלומר, אין לנו יכולת לדעת איך העולם נראה ״באמת״, בלי משקפיים אנושיים.
האם יש בכלל עולם ״באמת״? ואולי המשקפיים שלנו – זה כל מה שיש. אולי, כמו במטריקס, הכל קורה רק בראש, ובחוץ אין שום דבר? זאת שאלה שפילוסופים ומדענים רבים התחבטו בה. שאלה שהודגשה בעקבות שלוש קפיצות ענק של המחשבה האנושית: הפילוסופיה של עמנואל קאנט, תורת היחסות של אלברט איינשטיין, ותורת הקוונטים של הייזנברג, שרדינגר ובוהר. לא קל להבין את הפילוסופיה של קאנט, ולא את הפיזיקה של המאה העשרים, בלי הדרכה ידידותית וקפדנית. זה מה שהספר הזה מבקש להיות: פרופ׳ יצחק בן ישראל וגיא פינקלשטיין הם המורי-דרך, ידידותיים וקפדנים, במסע שתחילתו עם ניוטון וקאנט, במאה השמונה עשרה, ושיאו הדרמטי עם אינשטיין, בוהר, שרדינגר ובוהם במאה העשרים.
זה מסע מסחרר של תגליות מוזרות, מרתקות ולפעמים כמעט בלתי-נתפסות. תפגשו בו כוכבים מרוחקים, מגנטים רבי עוצמה, טילים מונחי מכ״ם, עיניים של נחשים, אלקטרונים מתרוצצים, מדענים מתקוטטים, מולקולות של גז ושדות של אנרגיה. תפגשו בו סטודנטית שנעלמת במקום אחד ומופיעה במקום אחר, ותפגשו חתולים חיים-מתים. אי אפשר בלי חתולים חיים-מתים.
נאמר מראש: הספר הזה מתאים למי שמוכנים ומוכנות לקרוא בריכוז, קצת להתאמץ, קצת להתעכב. אם הספר הזה היה מסע בהרים, היינו מגדירים אותו ׳למיטיבי לכת׳. אתם יודעים איך זה עם שבילים למיטיבי לכת: איתם מגיעים לפינות נסתרות. מהם רואים את הנוף הכי יפה. באלה מגיעים לפסגה הכי גבוהה.
שמואל רוזנר
פרופסור יצחק בן ישראל הוא ראש סדנת יובל נאמן למדע, טכנולוגיה וביטחון וראש מרכז הסייבר ע"ש בלווטניק באוניברסיטת ת"א, במקביל להיותו ראש סוכנות החלל של ישראל. אלוף (מיל.) בן ישראל היה ראש מפא"ת וחבר כנסת. למד מתמטיקה, פיזיקה ופילוסופיה באוניברסיטת ת"א ולימד במשך שנים רבות את הקורס שעליו מבוסס הספר. במהלך שירותו הצבאי קיבל פעמיים את פרס ביטחון ישראל. היה מיוזמי ומקימי מהפיכת הסייבר בישראל בעשור האחרון.
גיא פינקלשטיין היא סופרת זוכת מענק מפעל הפיס, ילידת 1983. בעלת עסק עצמאי לכתיבה ועריכה (״לכטוב״) ותואר שני בהיסטוריה ופילוסופיה של המדעים והרעיונות (אוניברסיטת תל אביב).
Please wait while flipbook is loading. For more related info, FAQs and issues please refer to DearFlip WordPress Flipbook Plugin Help documentation.
מסע הרפתקאות ביולוגי-פילוסופי לפיצוח החידה הגדולה: מהו בעצם הדבר הזה שאנחנו קוראים לו ״חיים״?
שבע פרשות מוכרות מאוד מההיסטוריה הציונית-ישראלית, שעופר אדרת מציג מחדש, בדרכו המיוחדת.
תגליות המדע חשפו עובדה מטרידה, עוכרת שלווה: אנחנו חיים בעולם ששולטת בו אקראיות. לא קל לקבל את המסקנה הזאת בשוויון נפש, אבל הביולוג שון ב' קרול מתאר את השרשרת המופלאה והאקראית של הקיום בחן ובהומור שלא משאירים הרבה מקום לספקנות
בקרב האנשים המכירים בבסיס המדעי של הממשות רווחת ההכרה… כי בסופו של דבר די קל להבין כל מיני עניינים פילוסופיים כמו חירות וכמו מוסריות ותכלית. אנחנו אוסָפים של אטומים, ועלינו להיות נחמדים זה כלפי זה. כמה קשה זה כבר יכול להיות? קשה קשה – ושון קרול מסביר