כמה ספרים קראתם בשנה החולפת? אם לא קראתם אף ספר – קל לזכור. אם קראתם אחד – די קל לזכור. אולי אפילו תזכרו את שם הספר. אם קראתם כמה בודדים, אולי לא תזכרו בדיוק כמה, תצטרכו להעריך, שלושה, חמישה? אם אתם מייחסים לקריאה ערך, יש סיכוי שקצת תגזימו למעלה, כדי להרגיש טוב. כך הם בני אדם, יש להם ״הטיית רצייה״. כלומר, נטייה לענות באופן שתואם את הנורמות המקובלות בחברה. אם אתם יודעים שאתם קוראים בערך ספר בחודש, תאמרו עשרה או תריסר או קצת יותר. אם אתם קוראים ספר בשבוע, תאמרו חמישים או יותר. באמצע – קשה יותר לדעת. אולי 25? זה מתאים אם אתם קוראים ספר כל שבועיים. אבל מי אומר 29 ספרים או 37? אם האפשרות קיימת, יש גם כאלה. הביטו בגרף ותראו.
הגרף לא שלנו. למעשה – הוא פעמיים לא שלנו. הוא לא שלנו במשמעות של הקיפוד והשועל. הוא לא שלנו במשמעות של קוראים ישראלים. זה גרף של קוראים אמריקאים. גרף שמתאר את שיעור הקריאה שלהם, ומספר הספרים שקראו בשנת 2024, אם אתם מאמינים לדיווח שלהם. אני בסך הכול מאמין, פשוט משום שפגשתי הרבה מאוד אמריקאים, והם אנשים שנוטים לומר את האמת. לא תמיד בישירות שאופיינית לישראלים, אבל בדרך כלל ברמת אמינות לא פחות, ויש שיאמרו יותר, גבוהה.
הסקר שנערך על ידי yougov כולל הרבה מאוד נתונים מעניינים על קריאה באמריקה. יש דיווח מפורט על הסקר הזה בוושינגטון פוסט, ויש את הסקר עצמו, כולל כל המספרים. הז׳אנר האהוב: פשע, מסתורין. לא מפתיע. אחריו – היסטוריה. זה מצא חן בעיני, כמי שקורא יותר עיון מאשר פרוזה. אחר כך רומנטיקה. מתח. ביוגרפיות וממואר. פנטזיה. בקצה השורה שירה. גם זה לא מפתיע. שירה היא ז׳אנר למעטים. ומי קורא יותר? נחשוב קצת פחות על מי שקוראים ספר אחד ונתרכז במי שקוראים עשרים או יותר בשנה. יותר מספר בחודש. נשים יותר מגברים. משכילים הרבה יותר מלא משכילים. לבנים יותר משחורים. בעלי ממון יותר ממי שצריכים להתאמץ כדי להתפרנס.