בוריס מקס הוא עורך דינו היהודי של ביגר תומס. יהודי, אמריקאי, קומוניסט – וגם בדיוני. מקס הוא יציר כפיו של הסופר ריצ׳רד רייט, וגיבור משנה בספרו ״נייטיב סן״ משנת 1940. זה רומן המספר על צעיר שחור מדרום שיקגו שמסתבך ברצח של אישה לבנה. מקס מציג את כתב ההגנה על ביגר: הוא שחור באמריקה גזענית, שהסלילה אותו למקום שממנו אין מוצא – לפחות לאחדים – אלא ברצח. וכמובן, רייט לא מצדיק את הרצח, אבל כן מנסה להסביר את הקשרו המרשיע. לא מרשיע לביגר – מרשיע לחברה האמריקאית.
זה רומן פורץ דרך, חשוב, של ימי טרום מהפכת שוויון הזכויות. זה רומן שנמנה על רשימת חמשת הספרים הכי אהובים על המועמדת לנשיאות קמלה האריס. הנה, המסר הפוליטי, צבע העור, הסנטימנט החברתי, המקצוע המשפטי, כולם מתחברים לבחירה ראויה. הציניקנים ישאלו על הבחירה זאת: האם זה ספר שהאריס אוהבת, או ספר שהאריס מבינה שטוב לה להציג כספר שהיא אוהבת? היא פוליטיקאית, ולכן ראויה לחשד. פוליטיקאים משתמשים בספרים כפי שהם משתמשים בבני אדם. לקידום הקריירה שלהם, לקידום המטרות שלהם. יתכן שבסתר קמלה האריס מרבה לקרוא, או ממעטת. ייתכן שהיא חובבת ספרי רומנטיקה, ייתכן שהיא חובבת ספרות קצה רדיקלית. יש מה שהיא אוהבת, ויש מה שהיא אומרת שהיא אוהבת. לעתים שני הדברים יהיו זהים. לעיתים יהיה ביניהם פער.
לכן, כשהאריס מציגה רשימת חמישה ספרים אהובים (והיא עשתה זאת לפני כארבע שנים, כאשר נכנסה לנעלי סגנית הנשיא), לא צריך לשאול ״למה דווקא את אלה היא אוהבת״ אלא לשאול ״למה דווקא את אלה היא מציגה לראווה״. האריס ציינה את הספר הראשון בסדרת נרניה. זה ספר שדיברתי עליו לא מזמן עם יהודית קגן, כותבת וחובבת ספרות הפנטזיה (להאזנה כאן). יש בו אלמנטים מובהקים של אלגוריה נוצרית. האריס ציינה גם את ״חוג שמחת המזל״ של אמי טאן. מה נושאו של הספר? הגירה. סיפור על מהגרות מאסיה לאמריקה. אמא של קמלה האריס היגרה מאסיה לאמריקה, אמנם לא מסין, אלא מהודו. אבל היגרה, לקליפורניה. כמו הנשים של חוג שמחת המזל.