אחד מהלשעברים הכי בכירים במערכת המדינית הישראלית נהג לסכם כל שנה אזרחית בטבלה גדולה. טור לניו יורק טיימס, טור לוול סטריט ג׳ורנל, אולי אחד לאמזון, או לגרדיאן הבריטי. הפרטים לא זכורים לי, וגם לא לגמרי חשובים. העיקרון חשוב. בכל טור רשם את הספרים שדורגו בעשרת ״הטובים של השנה״, ואחר כך בדק איזה ספרים הופיעו בכמה טורים, או בכל הטורים. את אלה – הספרים המצוינים שיש עליהם קונצנזוס – הזמין בדואר. זה אומר שפה ושם יצא לו להזמין ספרים על נושאים שלא היה מעלה על דעתו שירצה להתעניין בהם. זה אומר שמינואר ועד אפריל-מאי של כל שנה, היו לו כמה ספרים מצוינים לקרוא, המיטב של השנה שעברה.
אלה היו ספרים באנגלית, כמובן. ולא כל ישראלי מרגיש בנוח עם קריאה באנגלית. חלק מהספרים – עם הזמן – תורגמו גם לעברית. אבל רובם לא תורגמו. ספרים מצוינים הם לעיתים ספרים שהעניין בהם לא מצדיק את עלות התרגום וההפקה בשוק הקטן של ישראל. לעיתים קרובות הם ספרים שמדברים לקהל מקומי, ולא בינלאומי. בארה״ב זה בולט מאוד בשנים האחרונות, כאשר חלק ניכר מהספרים הבולטים הם ספרים על יחסי לבנים-שחורים, על ההיסטוריה של גזענות, או של העבדות. נושאים חשובים, אבל קצת פחות לנו. בשנת 2020, הספר המוביל של GoodReads בקטגוריית העיון היה Stamped, על ״גזענות, אנטי גזענות ואתם״. הספר המוביל בקטגוריה ״היסטוריה וביוגרפיה״ היה Caste, על פערי מעמדות בחברה האמריקאית.
גם המעבר מסוף 2021 לתחילת 2022 מצדיק טבלה. הנה טבלה ראשונית, עם כמה הצעות לבדיקה. כדי לא להגזים במידע, סיננו מהמובילים רק חלק מהספרים. אבל השתדלנו לשמור על הרוח הכללית של הרשימות. מה מעניין השנה את הוצאות הספרים הגדולות באמריקה? הגירה, בריאות ויחסי שחורים-לבנים. בפרס הספר הלאומי האמריקאי זכה השנה (בקטגוריית העיון) ספר על מסע החיים של שפחה שחורה במאה ה-19, בת למשפחת עבדים שהופרדה מאמה וקיבלה ממנה מזכרת למשמרת. ארבעה מחמשת המועמדים לפרס עסקו בחיי מיעוטים באמריקה, החמישי באיכות הסביבה. גם בספרים יש אופנות, שמשתנות על פי רוח השעה.