מאמרים

article icon
כמה ספרים קראתם בשנה החולפת? אם לא קראתם אף ספר – קל לזכור. אם קראתם אחד – די קל לזכור. אולי אפילו תזכרו את שם הספר. אם קראתם כמה בודדים, אולי לא תזכרו בדיוק כמה, תצטרכו להעריך, שלושה, חמישה? אם אתם מייחסים לקריאה ערך, יש סיכוי שקצת תגזימו למעלה, כדי להרגיש טוב. כך הם בני אדם, יש להם ״הטיית רצייה״. כלומר, נטייה לענות באופן שתואם את הנורמות המקובלות בחברה.
ספר שלא מסיימים
סלוגן הקיפוד יודע
הרשמה לניוזלטר

מאמרים קודמים

כמה ספרים התחלתם וכמה גמרתם?

כמה ספרים קראתם בשנה החולפת? אם לא קראתם אף ספר – קל לזכור. אם קראתם אחד – די קל לזכור. אולי אפילו תזכרו את שם הספר. אם קראתם כמה בודדים, אולי לא תזכרו בדיוק כמה, תצטרכו להעריך, שלושה, חמישה? אם אתם מייחסים לקריאה ערך, יש סיכוי שקצת תגזימו למעלה, כדי להרגיש טוב. כך הם בני אדם, יש להם ״הטיית רצייה״. כלומר, נטייה לענות באופן שתואם את הנורמות המקובלות בחברה. אם אתם יודעים שאתם קוראים בערך ספר בחודש, תאמרו עשרה או תריסר או קצת יותר. אם אתם קוראים ספר בשבוע, תאמרו חמישים או יותר. באמצע – קשה יותר לדעת. אולי 25? זה מתאים אם אתם קוראים ספר כל שבועיים. אבל מי אומר 29 ספרים או 37? אם האפשרות קיימת, יש גם כאלה. הביטו בגרף ותראו.

הגרף לא שלנו. למעשה – הוא פעמיים לא שלנו. הוא לא שלנו במשמעות של הקיפוד והשועל. הוא לא שלנו במשמעות של קוראים ישראלים. זה גרף של קוראים אמריקאים. גרף שמתאר את שיעור הקריאה שלהם, ומספר הספרים שקראו בשנת 2024, אם אתם מאמינים לדיווח שלהם. אני בסך הכול מאמין, פשוט משום שפגשתי הרבה מאוד אמריקאים, והם אנשים שנוטים לומר את האמת. לא תמיד בישירות שאופיינית לישראלים, אבל בדרך כלל ברמת אמינות לא פחות, ויש שיאמרו יותר, גבוהה.

הסקר שנערך על ידי yougov כולל הרבה מאוד נתונים מעניינים על קריאה באמריקה. יש דיווח מפורט על הסקר הזה בוושינגטון פוסט, ויש את הסקר עצמו, כולל כל המספרים. הז׳אנר האהוב: פשע, מסתורין. לא מפתיע. אחריו – היסטוריה. זה מצא חן בעיני, כמי שקורא יותר עיון מאשר פרוזה. אחר כך רומנטיקה. מתח. ביוגרפיות וממואר. פנטזיה. בקצה השורה שירה. גם זה לא מפתיע. שירה היא ז׳אנר למעטים. ומי קורא יותר? נחשוב קצת פחות על מי שקוראים ספר אחד ונתרכז במי שקוראים עשרים או יותר בשנה. יותר מספר בחודש. נשים יותר מגברים. משכילים הרבה יותר מלא משכילים. לבנים יותר משחורים. בעלי ממון יותר ממי שצריכים להתאמץ כדי להתפרנס.

גרף

64% מהאמריקאים קראו – או שמעו – לפחות ספר אחד בשנת 2024. השאר לא קראו אפילו אחד. קצת יותר משליש לא קראו אפילו אחד. 11% קראו עשרים ספרים או יותר. אחד מעשרה. 4% קראו חמישים או יותר. ספר בשבוע. אני מנסה, ולא קל לקרוא ספר בשבוע. ואם תשאלו אם אני מצליח או לא, התשובה תהיה שאני לא בדיוק יודע. מזל שלא התבקשתי לענות על הסקר, כי אני לא בדיוק יודע. אולי חמישים. או קצת יותר, או קצת פחות. כשקוראים כמה ספרים במקביל, לא תמיד קל לעשות חשבון כמה זה יוצא בשבוע. כשקוראים ספרים לפעמים עד הסוף ולפעמים מפסיקים באמצע, או לפני האמצע, או לפני הסוף, לא תמיד ברור אם ראוי לקחת גם אותם בחשבון הכולל של הקריאה.

 

בדיווח של וושינגטון פוסט נכלל עוד פריט מידע מעניין. הוא לא נלקח מסקר הקריאה של YouGov אלא מאפליקציה בשם Fable שנועדה, אם אני מבין נכון, לחובבי קריאה וצפייה (שראוי לשאול אם אלה אותם אנשים, או תמונות תשליל אלה של אלה). ״קהילה לחובבי סיפורים״, הם קוראים לזה. יש מי שהם לא חובבי סיפורים? בני אדם הם חובבי סיפורים. כך או כך, מהאפליקציה הזאת התקבלו נתונים מעניינים על השאלה איזה ספרים הקוראים עוזבים באמצע. והרי זה קורה לכולנו – כולנו עוזבים לפעמים ספרים באמצע, כי לא מעניין, כי עבר יותר מדי זמן, כי בא משהו חדש ומבטיח יותר, כי מישהו העלים את הספר. כל מיני סיבות. בכל מקרה, הנתונים מתייחסים לספרים שהקוראים ניסו לקרוא ב-2024 ולא השלימו את קריאתם בתוך שלושה חודשים. מה שאומר, שספק אם ישלימו.

 

בראש הרשימה: הספר It של סטיבן קינג. 31% מקוראיו לא השלימו אותו. וצריך להזכיר, אלה קוראים שנדגמו בסביבה מסויימת של משתמשים ב-Fable, כך שלא ברור כמה הם מייצגים את כלל הקוראים. אחריו: קלאסיקה – הרוזן ממונטה כריסטו. גם אותו לא השלימו 31%. והוא מצטרף ללא מעט ספרים מוכרים, קלאסיים, ברשימת הספרים שקשה לסיים: אנה קרנינה – 27%. אמה של ג׳יין אוסטין – כמעט 26%. לוליטה של נבוקוב – 25%. מודה: על הגילוי הזה קצת שמחתי, כי גם אותי לוליטה משעממת. כמעט רבע מהקוראים לא סיימו לקרוא את משחקי הכס – הספר, לא הסדרה. ואת דיונה – הספר לא הסרט (27%). את הרשימה סוגר אחד משלנו, יובל נוח הררי. 22% דיווחו שלא סיימו את Sapiens, הספר המוכר כאן יותר כ״קיצור תולדות האנושות״. אם הוא ארוך מדי, אולי גם אני קצת אשם בזה, למרות שצריך לומר, המהדורה באנגלית נערכה מחדש בנפרד, אחרי שאנחנו כבר עשינו בישראל את שלנו.

 

 המאמר הזה מתפרסם במקביל באתר המדד. בואו לבקר ולנסות לחזות את אירועי 2025.

ספרים שלא מסיימים

הקודמים

כמה ספרים התחלתם וכמה גמרתם?

כמה ספרים קראתם בשנה החולפת? אם לא קראתם אף ספר – קל לזכור. אם קראתם אחד – די קל לזכור. אולי אפילו תזכרו את שם הספר. אם קראתם כמה בודדים, אולי לא תזכרו בדיוק כמה, תצטרכו להעריך, שלושה, חמישה? אם אתם מייחסים לקריאה ערך, יש סיכוי שקצת תגזימו למעלה, כדי להרגיש טוב. כך הם בני אדם, יש להם ״הטיית רצייה״. כלומר, נטייה לענות באופן שתואם את הנורמות המקובלות בחברה.

להמשך »

קסניה סבטלובה, ללמוד פרסית או טורקית?

שיחה על מוסקבה, בגדד, שכם. שיחה על ישו, הרבנות, השריעה. שיחה על שורשים בפרסטרויקה, לימודים באולפנה, מסעות במזרח התיכון. על האמן ומרגריטה, הזמן הצהוב, נישואים בסיישל, זהות עיראקית, תקווה סורית, רוסית ואיטלקית. ועל תהילים בשדה התעופה

להמשך »
0
    סל הספרים
    הסל ריקחזרה לחנות