מאמרים

article icon
מה מעניין השנה את הוצאות הספרים הגדולות באמריקה? הגירה, בריאות ויחסי שחורים-לבנים
כמה מילים אודות הספרים
סלוגן הקיפוד יודע
הרשמה לניוזלטר

מאמרים קודמים

כמה מילים על הספרים הכי טובים של 2021

אחד מהלשעברים הכי בכירים במערכת המדינית הישראלית נהג לסכם כל שנה אזרחית בטבלה גדולה. טור לניו יורק טיימס, טור לוול סטריט ג׳ורנל, אולי אחד לאמזון, או לגרדיאן הבריטי. הפרטים לא זכורים לי, וגם לא לגמרי חשובים. העיקרון חשוב. בכל טור רשם את הספרים שדורגו בעשרת ״הטובים של השנה״, ואחר כך בדק איזה ספרים הופיעו בכמה טורים, או בכל הטורים. את אלה – הספרים המצוינים שיש עליהם קונצנזוס – הזמין  בדואר. זה אומר שפה ושם יצא לו להזמין ספרים על נושאים שלא היה מעלה על דעתו שירצה להתעניין בהם. זה אומר שמינואר ועד אפריל-מאי של כל שנה, היו לו כמה ספרים מצוינים לקרוא, המיטב של השנה שעברה. 

אלה היו ספרים באנגלית, כמובן. ולא כל ישראלי מרגיש בנוח עם קריאה באנגלית. חלק מהספרים – עם הזמן – תורגמו גם לעברית. אבל רובם לא תורגמו. ספרים מצוינים הם לעיתים ספרים שהעניין בהם לא מצדיק את עלות התרגום וההפקה בשוק הקטן של ישראל. לעיתים קרובות הם ספרים שמדברים לקהל מקומי, ולא בינלאומי. בארה״ב זה בולט מאוד בשנים האחרונות, כאשר חלק ניכר מהספרים הבולטים הם ספרים על יחסי לבנים-שחורים, על ההיסטוריה של גזענות, או של העבדות. נושאים חשובים, אבל קצת פחות לנו. בשנת 2020, הספר המוביל של GoodReads בקטגוריית העיון היה Stamped, על ״גזענות, אנטי גזענות ואתם״. הספר המוביל בקטגוריה ״היסטוריה וביוגרפיה״ היה Caste, על פערי מעמדות בחברה האמריקאית. 

גם המעבר מסוף 2021 לתחילת 2022 מצדיק טבלה. הנה טבלה ראשונית, עם כמה הצעות לבדיקה. כדי לא להגזים במידע, סיננו מהמובילים רק חלק מהספרים. אבל השתדלנו לשמור על הרוח הכללית של הרשימות. מה מעניין השנה את הוצאות הספרים הגדולות באמריקה? הגירה, בריאות ויחסי שחורים-לבנים. בפרס הספר הלאומי האמריקאי זכה השנה (בקטגוריית העיון) ספר על מסע החיים של שפחה שחורה במאה ה-19, בת למשפחת עבדים שהופרדה מאמה וקיבלה ממנה מזכרת למשמרת. ארבעה מחמשת המועמדים לפרס עסקו בחיי מיעוטים באמריקה, החמישי באיכות הסביבה. גם בספרים יש אופנות, שמשתנות על פי רוח השעה. 

בארנס אנד נובל, ספרי ההיסטוריה של השנה פייב-בוקס – העיון הכי טובים של 2021 ספרי עיון מתוך הטובים ביותר של אמזון המועמדים הסופיים לפרס ספר השנה הלאומי 2021 ספרים על פוליטיקה, בחירתו של גדעון רצ׳מן, פיננשיאל טיימס
פרוייקט 1619 – היסטוריה חתרנית של אמריקה החיים אחרי נפילת הרייך השלישי – היסטוריה של אירופה שוברת הקוד – על חידושים בגנטיקה – וולטר איזקסון כל מה שלקחה איתה – הספר הזוכה של ההיסטוריונית טייה מיילס אין לך מה לחפש כאן – פיונה היל (ספר על הגירה)
המלך האחרון של אמריקה – אנדרו רוברטס על המלך ג׳ורג׳ השלישי אימפריה של כאב  פיטפוט – איך להתנהל מול הקול הפנימי שלנו – אית׳ן קרוס שטן קטן באמריקה – אוסף מאמרים על אמנים שחורים בשר, תנ״ך וכדורים – על ברזיל בעידן בולסונרו – ריצ׳רד לפר
אימפריה של כאב – על תככים ושקרים בתעשיית התרופות איים נטושים: החיים בנוף הפוסט אנושי (התחממות גלובלית והשלכותיה) – קאן פלין הבת של מישהו – סיפור התבגרות אישי על ילדה שחורה וענייה – אשלי פורד הולך ואוזל – על משבר מים בקנזס המשחק לטווח ארוך – על האסטרטגיה של סין לערער את הסדר העולמי האמריקאי – ראש דושי
בית משוגעים וסוף כדור הארץ – מסע לאנטרקטיקה, ספר על התחממות הכדור נפילה – מותו המסתורי של רוברט מקסוול (מעניין מי יתרגם את זה לעברית!) תשעה ימים – הרצח של מרטין לותר קינג טעם של מלחמה – מתכונים וזיכרונות של מהגרת קוריאנית זוז – הכוחות שמזיזים אותנו (עוד ספר על הגירה, מאת פרג קאנה)
איך השמועה עוברת – קלינט סמית. ספר על עבדות חופשי – זיכרונות של ילדות והתבגרות באלבניה המשתחררת מהקומוניזם הדרך הפתלתלה לסיום העבדות – לינקולן ושינוי החוקה הלילה מכסה – סיפור היסטורי על רצח של צייד אינדיאני במאה ה-18 הודו של מודי – כריסטוף ג׳פרלוט

מה אומר השועל

  1. לדבר עם זרים של מלקולם גלדוול עדיין ברשימת רבי המכר של וושינגטון פוסט. אנחנו מוציאים השבוע את כנופיית המפציצים, הספר החדש יותר של גלדוול. תוכלו לקרוא עליו כאן, ולשמוע את הפודקסט שלנו שעוסק בו כאן. 
  2. אגב, באותה רשימה של הפוסט, קיצור תולדות האנושות של יובל נוח הררי במקום שישי. ספר שלא נגמר. 
  3. הגוף של ביל ברייסון, מקום תשיעי באותה רשימה, יצא בישראל לפני כמה חודשים. זה הספר האחרון שיכין אונא, אחד המתרגמים הכי טובים בישראל, הספיק לסיים לפני מותו המוקדם מדי. ספר מצויין. 
  4. אם אתם אוהבים ספרים על ספרים, קסמו האפל של הכפור של יונתן דה שליט הוא בחירה טובה. זה ספר על ספרי מתח וריגול, וגם על מתח וריגול – ועל החיים באופן כללי.  

 

 

 

הקודמים

נועה שורק, את בת בליעל?

שיחה על שירה, על אלוהים, על מחסומים, על נשיות, על חינוך, על דליה ולאה, על חלף עם הרוח, על אלתרמן, על זך, על חריזה, על פייסבוק, על סונטות, על התרחקות, על אבל, על אליטיזם, על אגוצנטריות, על חשיפה. מה עושה משוררת כשהיא קמה בבוקר?

להמשך »
0
    סל הספרים
    הסל ריקחזרה לחנות