למה בטהובן: גאונות במאה יצירות
בקרוב!!!
ֿמאה יצירות של בטהובן, מאה סיפורים על בטהובן, מאה הזדמנויות להאזין לבטהובן מחדש, מלווים בסיפורים הנפלאים של נורמן לברכט, על היוצר, יצירותיו, חבריו, יריביו, שגעונותיו, מבצעיו, השיגיו
למה הרמתם את הספר הזה מהמדף?
למה הפכתם אותו והתחלתם לקרוא את מה שכתוב מאחור?
הרמתם ספר ואתם קוראים. זו תוצאה. ואם כך, יש כנראה גם סיבה, לא בטוח שאתם יודעים מהי. בכל מקרה, כך אנחנו מניחים: לכל תוצאה צריכה להיות סיבה. בחוף יש גאות, בכביש יש פקק, לילדה יש עיניים כחולות, עץ אחד צומח מהר והשני לאט. למה? את התוצאות אפשר לראות, אבל את הסיבות לא תמיד קל לזהות.
הנתונים עלולים לבלבל אותנו. האם יש קשר בין עלייה בפשיעה לבין עלייה בצריכת הגלידה? האם יש קשר בין עישון לבין תחלואה בסרטן? בשני המקרים יש מתאם (קורלציה). כשאוכלים יותר גלידה, יש יותר פשע. כשמעשנים יותר, חולים יותר. אך מתאם לא תמיד מעיד על סיבתיות. במקרה של הגלידה אין סיבתיות. במקרה של העישון יש סיבתיות. לא קל להוכיח את זה. בכלל לא קל להוכיח את זה. אלא שאי אפשר להבין את העולם לעומקו בלי לזהות קשרים מורכבים של סיבה ותוצאה.
יהודה פרל הוא מדען פורץ דרך, ממובילי מהפכת הסיבתיות שטלטלה את המדע. את תהליך הלמידה של התהליך הזה הוא מתאר כטיפוס שקדני בסולם. בעולמם של בני האדם הבנה סיבתית היא עניין מהותי. בעתיד היא תהיה המפתח לקפיצה בעולמה של הבינה המלאכותית.
גם אתם מוזמנים לטפס, בסבלנות, בסקרנות, בעירנות. ספר המה והלמה יהיה המדריך שלכם. איתו תעלו להר ההתערבות, איתו תתנסו בחשיבה בייסיאנית, תלמדו את פונקציית התגובה, הוא שיפגיש אתכם עם פרדוקס סימפסון, יזכיר לכם את הפילוסוף דייוויד יוּם ואת חוקר הטבע פרנסיס גלטון, יתאר לכם את בעיית המפית, יכיר לכם מושגים כמו ערפול ודלת אחורית, אילוליות ונוסחת תיווך.
אם תרצו להבין את המה והלמה, תצטרכו להתמודד עם כל אלה. וזה לא תמיד יהיה קל. אבל יהיה מעניין.
שמואל רוזנר
יהודה פרל, יליד תל אביב (1936), בוגר הטכניון, פרופ׳ למדעי המחשב בקליפורניה, זוכה פרס טיורינג (שנחשב למקבילו של פרס נובל במדעי המחשב). הוא מחלוצי המחקר של רשתות בייסיאניות ושל גישה הסתברותית לבינה מלאכותית, ועוסק גם בפילוסופיה של המדע. הוא חבר האקדמיה האמריקאית לאומנויות ולמדעים. בנו העיתונאי דניאל פרל, נחטף ונרצח בפקיסטאן. קרן דניאל פרל שהוקמה לזכרו פועלת לקידום סובלנות באמצעות עיתונות, מוזיקה ודו-שיח.
דנה מקנזי הוא מתמטיקאי שנעשה מחבר ספרים זוכה פרסים, שמתמקד בכתיבה על מדע.
ההיבטים הטכניים המאתגרים לפעמים של הספר לא צריכים להניא כל מי שמתעניין בהבטחה של מערכות חכמות. "ספר המה והלמה" לא רק מספק שיעור חשוב על ההיסטוריה של הרעיונות אלא מספק את הכלים הרעיוניים הדרושים כדי לשפוט בדיוק מה ביג דאטה יכול ומה הוא לא יכול לספק. יש לציין את הקביעה: "לעולם לא ניתן לענות על שאלות סיבתיות מתוך נתונים בלבד."
Jonathan A. Knee, New York Times
אבל למה אכפת לנו מסיבות? סיבה אחת היא סקרנות מדעית טהורה: אנחנו רוצים להבין את העולם, וחלק מזה דורש להבין את המבנה הסיבתי החבוי שלו. אבל לא פחות חשוב, אנחנו לא רק צופים פסיביים בעולם: אנחנו גם סוכנים פעילים. אנחנו רוצים לדעת איך להתערב ביעילות בעולם כדי למנוע אסון ולקדם רווחה. כוונות טובות לבדן אינן מספיקות. אנו זקוקים גם לתובנה כיצד כוחות הטבע קשורים זה בזה. בשורה התחתונה, יש לפענח את הסיבות בעולם כדי לדעת כיצד לפעול בו באופן מוצלח.
Tim Maudlin, Boston Review
Lisa Goldberg, Notices of the American Mathematical Society
בקרוב!!!
ֿמאה יצירות של בטהובן, מאה סיפורים על בטהובן, מאה הזדמנויות להאזין לבטהובן מחדש, מלווים בסיפורים הנפלאים של נורמן לברכט, על היוצר, יצירותיו, חבריו, יריביו, שגעונותיו, מבצעיו, השיגיו
תגליות המדע חשפו עובדה מטרידה, עוכרת שלווה: אנחנו חיים בעולם ששולטת בו אקראיות. לא קל לקבל את המסקנה הזאת בשוויון נפש, אבל הביולוג שון ב' קרול מתאר את השרשרת המופלאה והאקראית של הקיום בחן ובהומור שלא משאירים הרבה מקום לספקנות
שבע פרשות מוכרות מאוד מההיסטוריה הציונית-ישראלית, שעופר אדרת מציג מחדש, בדרכו המיוחדת.