מאמרים

article icon
יש כמובן הרבה מאוד ספרים במחירים נמוכים שלא קראתי ואינני מכיר. ההמלצה אקראית, מרפרפת. היא בעיקר הזמנה: צאו לשוטט, חפשו גם אתם את מה שמזמן רציתם לקרוא, ולא ידעתם שאפשר כמעט בחינם.
סלוגן הקיפוד יודע
הרשמה לניוזלטר

מאמרים קודמים

תראו מה מציעים לכם בתשעה שקלים?

מלחמה היא זמן קשה לספרים. קשה למצוא את שלוות הנפש שנדרשת לקריאה, קשה למצוא את שלוות הנפש שנדרשת לכתיבה. הרוכשים לא באים לחנויות. ההוצאות מקפיאות את הספרים שהיו אמורים לצאת. כשהתותחים רועמים, מוזות הקריאה מתקשות להירדם, מתקשות להתרכז.

התוצאה היא עצירה, וניסיונות הנשמה. עברנו תקופה כזאת בזמן הקורונה, שההתאוששות בעקבותיה לא הייתה לגמרי מלאה. אנחנו עוברים תקופה כזאת עכשיו. יכול להיות שאחריה יבוא פרץ יצירתי גדול. יכול להיות שזה ייקח זמן. בינתיים, החנויות צריכות לשרוד, אחרת לא יהיה מי שימכור ספרים אחרי המלחמה. וכדי לשרוד – הן מנסות לפתות אותנו במחירים שלא מכסים אפילו את מחיר העלות של ספר (מה ההגיון? להיפטר ממלאי, להזרים מזומנים). יש בזה משהו קצת מדכדך, משום שהוא מעיד עד כמה ספרים – רוב הספרים – כבר אינם מוצר שיש לו ערך כלכלי אמיתי. יש בזה משהו נוח, משום שלאוהבי ספרים נפתחה הזדמנות.

עברתי על אתרי החנויות, על אתרי ההוצאות, כדי לבדוק מה תוכלו לרכוש ממש בזול. ויש מציאות. כמובן, המציאה היא שאלה של טעם. לדוגמה: זאת עם הפנים אלינו, של רונית מטלון הוא, לטעמי, אחד מספרי הפרוזה היפים שנכתבו בעברית. הוא יעלה לכם תשעה שקלים. תשעה! חיי הנצח של הנרייטה לקס, ספר נפלא על גלגוליהם של תאים סרטניים שהוצאו מגופה של אשה אלמונית, ושסייעו לפיתוח של תרופות מצילות חיים, נמכר ב-29 שקלים. זה אמנם לא תשעה, אבל זה עדיין לא הרבה. קראתי את הספר הזה לפני יותר מעשור כאשר ייצא באנגלית, ואחר כך כאשר יצא בעברית. עקבתי מאז אחר גלגוליו הנמשכים של הסיפור, כי הייתה תביעה של קרובי משפחה (לקס מתה מזמן), שדרשו לכבד את זכרה של התורמת-בלי-ידיעתה. באוגוסט האחרון הושג הסדר כספי עם אחת מהחברות שעשו שימוש ללא הסכמה בתאי ״הלה״ – קיצור של הנרייטה לקס. אלה התאים ששימשו במעבדות, במחקר, בפיתוח.

כריכת הספר "חיי הנצח של הנרייטה לאקס"

צריך לומר: המבצעים בחנויות ובהוצאות לא מיטיבים עם חובבים של ספרי עיון. את עיקר ההנחות תקבלו על אירוטיקה, מתח, פרוזה. כולל על ספרי פרוזה נפלאים כמו מי את חושבת שאת? של אליס מונרו (תשעה!). אבל יש מציאות גם לחובבים של ספרי עיון. תחשבו שוב של אדם גרנט נמכר ב-39 שקלים. זה ספר רלוונטי בעידן שבו כולנו אמורים לבחון מחדש את עמדות המוצא שלנו ביחס לכל מיני דברים שנעשו במדינת ישראל בעשורים האחרונים, ולברר היכן טעינו והיכן צדקנו (התרגיל המקובל – לטעון שזה הצד השני שטעה ואנחנו שצדקנו, לא יביא תועלת ממשית. הוא פשוט ישאיר את כולם בעמדות המוצא שלהם). גם נוסחת פרס של אבי גיל נמכר במחיר מצחיק (זה ספר שערכתי, ואפשר ללמוד ממנו על מדינאות ופוליטיקה הרבה יותר מאשר ברוב הספרים האחרים).

יש כמובן הרבה מאוד ספרים במחירים נמוכים שלא קראתי ואינני מכיר. ההמלצה אקראית, מרפרפת. היא בעיקר הזמנה: צאו לשוטט, חפשו גם אתם את מה שמזמן רציתם לקרוא, ולא ידעתם שאפשר כמעט בחינם. כמו עובדתיות של הנס רוסלינג. ספר שהזכרתי לא מזמן באחד מפרקי הסולו של ההסכת, ואני כבר לא זוכר איזה. והוא עלה גם בשיחה עם פרופ׳ חיים שפירא על שלושת הספרים שבחר (שעובדתיות לא היה אחד מהם). אגב, גם את זכרון ילדות יפה במיוחד במהדורה מוקטנת במיוחד (ובעיני יפה במיוחד) של חיים שפירא אפשר לרכוש בתשעה שקלים. ואם בכל זאת תתעקשו על אקטואליה מאוד רלוונטית, אבל לא מדי ישירה, ההמלצה שלי תהיה על תחזיות על. אין יותר חשוב מניסיון עדכני להבין את ״המדע שמאחורי אמנות הניבוי״, בעודנו מנסים לפענח למה לא ידענו, ולהבין מה צפוי לנו בעתיד. עשרים ותשעה שקלים. ולא תדעו את העתיד, אבל תהיו קצת חכמים יותר.

 

 

הקודמים

הספרים הכי טובים של 2024: שלוש הסכמות

בכל שנה בדצמבר, לפעמים כבר בסוף נובמבר, אני עובר בסקרנות על רשימות הספרים הנבחרים של השנה בעולם. כמה מהם קראתי? כמה מהם ארצה לקרוא? מה מלמדת הרשימה על מצב הרוח הכללי של הוצאות הספרים ושל הקוראים? אלה שאלות מעניינות, שאני מנסה לפענח בעזרת כמה רשימות מכמה עיתונים מובילים

להמשך »

זילבר, קורינלדי, שטרן, כמה שוקלת חוקה רזה?

שיחה – וגם ויכוח – על מי רוצה שוויון, על בן גוריון, על לוויתן מסוכן, על כנסת חלשה, על משיחיות משפטית, על משברים חברתיים, על זכות הצבעה לנשים, על ציפיות נמוכות, על הסכמות רחבות, על חוקה, חוקה אנורקטית וחוקה רזה

להמשך »
0
    סל הספרים
    הסל ריקחזרה לחנות