מאמרים

article icon
רשימת עשרת הספרים הטובים ביותר של 2021 של שני העיתונים החשובים ביותר בארה״ב, ניו יורק טיימס ו-וול סטריט ג׳ורנל. אין אפילו ספר אחד – אפילו לא אחד! – שמופיע בשתיהן
the-dawn-of-everything
סלוגן הקיפוד יודע
הרשמה לניוזלטר

מאמרים קודמים

אמרו לי מה האידיאולוגיה שלכם, ואומר לכם מה הספרים הכי טובים של השנה

ספר חדש על ההיסטוריה שלך העולם, שיצא בנובמבר, מצליח לא רע, מעורר עניין. זה כמו יובל נוח הררי, אבל ההפך. או לא ההפך, סתם אחרת. בעיקר – הרבה יותר חתרני, רדיקלי. יש מי שחשבו שגם הררי מציע רעיונות חתרניים, אולי רדיקלים. אבל הררי נראה כמו מיינסטרים ליד The Dawn of Everything  של דייויד גרבר ודייויד ווינגרו. לא הופתעתי לראות ש״הארץ״ מיהר לפרסם את הסקירה של ניו יורק טיימס על הספר החדש. לא הופתעתי לראות ש״ניו יורק טיימס״ מיהר לפרסם סקירה על הספר החדש. זה בלי ספק ספר מעניין, וגם מצליח יפה בחנויות. זה בלי ספק ספר שמתאים לרוח האידיאולוגית שנושבת בשני העיתונים הללו.

זה ספר מעניין, כתוב היטב, פרובוקטיבי. לטעמי, פרובוקטיבי מדי, עד כדי תחושה לא נוחה של מניפולציה אידיאולוגית. אבל כל קורא והטעם שלו. הוצאת ספרים ישראלית כבר רכשה את הזכויות לתרגום הספר, ויהיה מעניין לראות אם יצליח כאן, כי הוא באמת חתרני, בואכה קיצוני. אולי יהפוך למותג מזהה של שמאל חתרני. אולי ייראה אפילו לשמאל החתרני קצת יותר מדי.

כך או כך, כל זה הקדמה למשהו שסוף שנה מאפשר לראות בבהירות: עד כמה השיפוט של ספרים – איכותם של ספרים – מעוגן באידיאולוגיה של הקוראים. כלומר, זה לא שיש איזה דבר תיאורטי ושמו ״איכות״ שעליו כולם מסכימים, ואחר כך מתווכחים על האידיאולוגיה. ה״איכות״ עצמה היא פרי שיפוט אידיאולוגי. מה שטוב בעינינו הוא מה שמתאים לאידיאולוגיה שלנו, לפחות במידה סבירה. והראייה שאציג כדי לסייע לטענה הזאת פשוטה ומרתקת: רשימת עשרת הספרים הטובים ביותר של 2021 של שני עיתונים – השניים החשובים ביותר בארה״ב, ניו יורק טיימס ו-וול סטריט ג׳ורנל. עיתון אחד פרוגרסיבי, עיתון שמאל. עיתון אחד שמרני, עיתון ימין. לשניהם מסורת עיתונאית ואינטלקטואלית מפארת. שניהם משקיעים לא מעט שטח פרסום בסקירות של ספרים וכתיבה על ספרים.

מה בחרו בסוף שנה זו? הביטו ברשימות. בעיקר שימו לב שאין אפילו ספר אחד – אפילו לא אחד! – שמופיע בשתיהן. מהם הספרים הטובים של השנה? אמרו לי אם אתם קוראי טיימס או ג׳ורנל, אמרו אם אתם נוטים לשמאל או לימין, ואגיש לכם רשימה. והיא תהיה לגמרי אחרת. בזו של השמאל, הרבה ספרים על עבדות, והגירה, והיסטוריה של השחורים באמריקה. בזו של הימין, ביוגרפיה של רוברט אי לי, שהיה המפקד המהולל של צבא הדרום במלחמת האזרחים – ומי שפסליו מוסרים מכיכרות ערים ברחבי ארה״ב, במסגרת ״ביטול״ כל מה שאיננו מתאים לקנה המידה המוסרי של המאה ה-21. וגם: ספר על הצורך לבלום את ההתחזקות של סין במהירות וביעילות.

יש כאן אמירה של היכולת של בני אדם לקרוא ולהעריך ספרים שאינם מתאימים לעמדות שלהם. יש כאן גם אמירה על מצבה של החברה האמריקאית, שמתקשה מאוד לנהל שיחה בעידן של קיטוב שהולך ומעמיק. קשה לנהל שיחה כאשר המציאות נראית אחרת. קשה לנהל שיחה כאשר קוראים עיתונים אחרים, וקוראים ספרים אחרים. כך או כך, הנה הרשימות:

New York Times
How Beautiful We Were
Intimacies
The Love Songs of W.E.B. Du Bois
No One Is Talking About This
When We Cease to Understand the World
The Copenhagen Trilogy: Childhood; Youth; Dependency
How the Word Is Passed: A Reckoning With the History of Slavery Across America
Invisible Child: Poverty, Survival and Hope in an American City
On Juneteenth
Red Comet: The Short Life and Blazing Art of Sylvia Plath

<dir="ltr">

New York Times
How Beautiful We Were
Intimacies
The Love Songs of W.E.B. Du Bois
No One Is Talking About This
When We Cease to Understand the World
The Copenhagen Trilogy: Childhood; Youth; Dependency
How the Word Is Passed: A Reckoning With the History of Slavery Across America
Invisible Child: Poverty, Survival and Hope in an American City
On Juneteenth
Red Comet: The Short Life and Blazing Art of Sylvia Plath

 

 

הקודמים

רוביק רוזנטל, מה יקרה לעברית אם לא תהיה ישראל?

שיחה על עברית, אנגלית, גרמנית, הונגרית, ערבית, על השפה של מרוקאים, הניגון של אשכנזים, על שכול וניכוס – כך צריך לומר – של הזיכרון. על הדיבור של עמיחי, המקדש של אלתרמן, העצבות של יהודית הנדל, על מותו של הקנון הספרותי, על נתיבה בן יהודה, על האקדמיה ללשון, על פטריוטיות, על התחדשות בגיל חמישים

להמשך »

בר יוסף, רפפורט, ינאי, כמה זמן ייקח לנו להתאושש?

נדבר על החברה הישראלית, המילואימניקים, החיים בעורף, התשתיות, תרחיש העלטה, שימורים במקלט, אמון בהנהגה, חטופים בשבי, פצעים ותיקון, נחישות וחרדה. שנה אחרי, נדבר על תהליך התאוששות. כי אחרי שנה, נדמה שאין מנוס מלדבר עליו, גם אם תחילתו עוד רחוקה

להמשך »
0
    סל הספרים
    הסל ריקחזרה לחנות